ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (προ- και μεταπολεμικά)

1930?

Φωτογράφιση νεολαίων στην προπολεμική Υπάτη με φόντο την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.Ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν  καί οι εικονιζόμενοι φέρονται να είναι επισκέπτες-καλεσμένοι του Αναγνωστάκη Παντελή (από Κωνσταντινούπολη), τού επιτρόπου που ανακαίνισε προπολεμικά αλλά και μεταπολεμικά  (μετά το κάψιμο) τον ναό του Αγ.Νικολάου. Τεχνίτες ήταν οι: Πέτσας Νίκος, Αποστολόπουλος Ηλίας και Ψαρέας Γεώργιος.

1948

Στην φωτογραφία πού αναρτούμε πιό πάνω, μας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι δεν καταλαβαίναμε τί αντιπροσώπευε!!. Εκτιμήθηκε αρχικά ότι πιθανότατα είναι ημέρα του Πάσχα στην λειτουργία της Αγάπης (αν κρίνει κανείς απο τον ρουχισμό και από το χορτάρι που υπάρχει στον προαύλιο χώρο).Μία άλλη ερμηνεία ήταν ότι μπορεί νά πρόκειται γιά τον εορτασμό του Αγ.Πνεύματος.Προσέξτε το ύψος του κυπαρισσιού και συγκρίνετε το με σήμερα. .Διαφορετική  πληροφόρηση πιθανολογούσε ημέρα Πρωτομαγιάς γιατί τότε γινότανε εορτασμός στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.Τελικά η έρευνα έδωσε την εξήγηση: Η αγρυπνία γιά τον Επιτάφιο, παλιά γινόταν ξημερώνοντας το Μ. Σάββατο. Η περιφορά τού Επιταφίου ξεκινούσε το χάραμα του Μ.Σαββάτου.Το ίδιο ίσχυε και γιά τον Επιτάφιο του Αγ.Γεωργίου. Γινόταν η συνάντηση τους στην πλατεία και επέστρεφαν ξανά στους ναούς. Ετος 1948.(η χρονολογία αποκαλύφθηκε από τον στά αριστερά εικονιζόμενο στρατιώτη)

1965 ΑΙ ΝΙΚΟΛΑΣ

Στο επάνω τμήμα της φωτογραφίας υπάρχει η αγιογραφική τεχνοτροπία της εποχής. Τά στρογγύλα κομμάτια κατασκευάζονταν σε «καλούπια» στο έδαφος και μετά ακολουθούσε η τοποθέτηση τους στην κορυφή.

1965

Τό πέτρινο διατηρήθηκε μέχρι της ημέρες μας…

Εδώ έχουν ακουστεί πολλά «Χριστός Ανέστη»………

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: