ΧΡΟΝΙΚΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Ιστοριούλες και περιγραφές από την καθημερινότητα της Υπάτης.

Ο ΜΑΥΡΟΣ

Στην Υπάτη των παιδικών χρόνων αρχές καλοκαιριού εμφανίστηκε στην πλατεία, με υποψήφια νύφη «Πατρινιά», ένας νέγρος….Ήταν απογευματάκι, είχε αρχίσει να δροσίζει και ο άνθρωπός μας κάθησε όμορφα κι ωραία με την καλή του στο καφενείο «Πανελλήνιο» του «Νέστορα» για να απολαύσει το καφεδάκι του. Όμως δεν είχε υπολογίσει ο καψερός ότι το μαύρο πετσί ήταν άγνωστη εικόνα για τους ντόπιους.Το κάλεσμα για το νέο διαδόθηκε αστραπιαία και όλη η «σαλιμαρία» για πότε μαζεύτηκε στον καφενέ, ένας Θεός ξέρει.….Το εντυπωσιακό είναι ότι όλοι στεκόμασταν πίσω από την πλάτη του, (πώς να το κάνουμε, ήμασταν διακριτικοί) και ο δυστυχής πού ήρθε να πιεί τον καφέ του βρέθηκε να αποτελεί «έκθεμα»…Μπορεί να φανταστεί ο αναγνώστης τριάντα πιτσιρικάδες σαν «τόξο» πίσω από το τραπέζι του «μαύρου» αμίλητους,σιωπηλούς και εξαιρετικά εντυπωσιασμένους τι αλλόκοτο θέαμα αποτελούσαν?…Κάποιοι μάλιστα ομολόγησαν και φόβο……Όμως δεν έμελλε να τελειώσει εδώ το show…Απελπισμένος ο άνθρωπος πρότεινε προφανώς στην συνέχεια να φύγουν με την καλή του…Τι την ήθελε και εκείνη την ρημάδα την βόλτα στο μύλο…Ξεκινώντας τον περίπατο η πιτσιρικαρία αυξήθηκε σε καμμιά πενηνταριά άτομα..Όλη η ρομαντζάδα του ζευγαριού καταστράφηκε από το λεφούσι που ακολουθούσε σε απόσταση ασφαλείας..Δεν νομίζω ο έγχρωμος φίλος μας ότι θα ξέχασε ποτέ αυτή την τόσο χαλαρή στιγμή του στο χωριό μας…πάντως ….δεν τον ξανάδαμε..!!!!!

(Αλέξανδρος Τσακατίκας)

…………………………………………………………………………………………………

ΤΑ ‘ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ’

Στα τέλη της δεκαετίας του 60 εμφανίστηκε στην Υπάτη το πρώτο επίσημο φροντιστήριο εκμάθησης ξένης γλώσσας και συγκεκριμένα το παράρτημα Μπούργου από την Λαμία με μαθήματα Αγγλικών.Η διδασκαλία γίνονταν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια με υποτυπώδη επίπλωση και πρόχειρα ή αυτοσχέδια θρανία. Ξυλόσομπες και θερμάστρες σπιράλ αναλάμβαναν την θέρμανση στα κρύα του χειμώνα (ακόμα θυμάμαι τα ξυλιασμένα μου πόδια από το κρύο ‘μωσαικό’και όταν το γύριζε σε βοριά η σόμπα ‘μπούκωνε’ και τα μάτια έτσουζαν από την καπνιά)Το μαθητικό κοινό ήταν αρκετά ανομοιογενές.Πραγματικά, ήταν δύσκολο εκείνη την εποχή να διαστρωματωθεί  αρμονικά μία τάξη Αγγλικών την στιγμή που η ξένη γλώσσα ήταν νεωτερισμός (και θα πρέπει να πούμε ένα ευχαριστώ στους Υπαταίους γονείς  που αποδείχτηκαν προοδευτικοί και ώθησαν τα παιδιά τους στην εκμάθηση). Μεγάλοι και μικροί.καλοί και κακοί μαθητές λοιπόν βρέθηκαν στο ίδιο τμήμα με ότι αυτό συνεπάγεται.Ετσι  κάποιοι μαθητές με  αρνητικές επιδόσεις στο κανονικό σχολείο φρόντισαν με τον ίδιο απαράμιλλο ζήλο να τις επαναλαμβάνουν και στα ‘Εγγλέζικα’ (δεν θα περίμενε κανείς το αντίθετο).Αφού ολοκληρώθηκαν οι εγγραφές και καταρτίστηκε η προσέλευση,δειλά δειλά άρχισαν οι παραδόσεις μαθημάτων.Μετά τις πρώτες στοιχειώδεις λέξεις ήρθε φυσικά και η ώρα του practice.  Η καθηγήτρια με άπταιστη οξφορδιανή  προφορά συλλάβισε.. It’s a book,Its an english book. Σήκωσε το βλέμμα και η αναζήτηση σταμάτησε στον ‘φωστήρα’ ψηλέα που ουσιαστικά ψιλοκρύβοταν στα πίσω θρανία….Repeat please..Ο ‘ξεφτέρης’ δεν κατάλαβε την ερώτηση και η καθηγήτρια του είπε στα Ελληνικά να προφέρει την φράση It’s a book,Its an english book Τότε ο μαθητής ενεργοποιήθηκε και αμέσως ήρθε η επανάληψη με βαριά γνήσια προφορά (όλο μαζί)- Τσαμπούκ τσσσσανιγκλιςςςςςμπούκ…Αφωνη η δασκάλα…………………Ακολούθησαν πολλά τέτοια στην διάρκεια των ηρωικών αυτών μαθημάτων (Ένα άλλο που θυμάμαι τώρα είναι η απόδοση στα Ελληνικά της φράσης He is a lawyer ….  Χεζολόγια !!!!!! τέλεια)

Οι εποχές άλλαξαν.Σήμερα η μη εκμάθηση ξένης γλώσσας ισοδυναμεί με αναλφαβητισμό.Θα πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στους πιονιέρους της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών και να τιμήσω προσωπικά την προσφορά στην κοινωνία της Υπάτης της Αγγελικής  Παναγιωτοπούλου που δίδασκε Αγγλικά πριν γεννηθώ ακόμη.

(Αλέξανδρος Τσακατίκας)

Ο ΡΟΚΑΣ

Στην Υπάτη της αθώας εφηβικής ηλικίας ‘ντάλα καλοκαίρι Αυγούστου’ τρείς μαντραχαλαίοι καθόμασταν αραχτοί σε φιλικό σπίτι φλυαρώνταςκαι ακούγοντας μουσικούλα. Ανοιχτά ‘τέντα’ τα παράθυρα, μέσα στην καυτή αίσθηση του καλοκαιριάτικου απομεσήμερου (κλιματιστικά δεν υπήρχαν τότε),η μύγα πήγαινε σύννεφο αλλά εμείς εκεί σταθεροί στο κουβεντολόι. Μαζί μας ως guest star καθόταν και ένας  ιδιόρυθμος φίλος μας (sui generis άτομο κατά γενική ομολογία) και παρακολουθούσε την κουβεντούλα των υπολοίπων χωρίς να παρεμβαίνει, είχε εξάλλου τις ‘τσατίλες’ του…πράγμα σύνηθες και ολοκληρωτικά αποδεκτό .Κατά σύμπτωση έτυχε στο κασετόφωνο να ακούγεται το ρόκ συγκρότημα των Police με το πασίγνωστο Roxane.Φάνηκε πολύ γρήγορα ότι το κάθε ανέβασμα του τόνου της φωνής του Sting ότι τον ενοχλούσε και άρχισε να ξεβολεύεται από το ύφος της μουσικής.Στην πορεία του τραγουδιού δεν έκρυβε την δυσαρέσκειά του…. Και τελικά ακολουθώντας τον νόμο της συμπίεσης, δεν άντεξε ……….στο τελευταίο ρεφρέν του τραγουδιού η παρατεταμένη κραυγή του τραγουδιστή Rooooooooooooooxane προκάλεσε έκρηξη, τον εκνεύρισε τόσο πολύ που τινάχτηκε επάνω ξεστομίζοντας ‘’άαααξις παλιοκιρατά που να σε πάρει και να σε σηκώσει, παλιο@#@<@&@*@>*@’’ και άλλα ‘γαλλικά’’που δεν γράφονται .Το δε γέλιο μας που ακολούθησε τον εκνεύρισε ακόμη περισσότερο που αποφάσισε να αποχωρήσει αφού πρώτα μας στόλισε με λίγα ακόμη ‘κοσμητικά επίθετα’ και εμάς….Γιατί άραγε έχω ακόμα την εντύπωση ότι μάλλον δεν του άρεσε η ρόκ μουσική?

(Αλέξανδρος Τσακατίκας)

……….Σε λίγες ημέρες θα ακολουθήσει » τα UFO »……

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: