ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΑΤΑΙΩΝ

Παρακολουθείστε εδώ τις δραστηριότητες του Συνδέσμου Υπαταίων..Προσκλήσεις γιά δραστηριότητες αλλά και φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει .

……………………………………………………………………………………………….

ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΗΡΩΔΙΩΝΑ 10-04-2016

Με μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων του Συνδέσμου Υπαταίων τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Ηρωδίωνα, πολιούχου της Υπάτης, με λειτουργία και αρτοκλασία στον Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου στο Θησείο, στίς 10/4/2016.

2016 04 10

2016 04 10

Μετά τη λειτουργία, στο κυλικείο του ναού προσφέρθηκαν καφές, άρτος και  βουτήματα.

2016 04 10 Β.jpg

2016 04 10

Τους συγκεντρωμένους χαιρέτησε η Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ελένη Αποκορίτου-Φωτιάδου και παρουσίασε την καθηγήτρια κ. Ευγενία Ν. Ζαφείρη η οποία μίλησε για τον βίο του Αγίου Ηρωδίωνα και απήγγειλε τέσσερα νέα δικά της ποιήματα για τον Άγιο και για την Υπάτη.

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Ο ναός βρίσκεται πολύ κοντά στην γραμμή του ΗΣΑΠ καί φέρει καί την ονομασία

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 'Ο ΚΟΥΡΚΟΥΡΗΣ'

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ‘Ο ΚΟΥΡΚΟΥΡΗΣ’

του Αγίου Αθανασίου τού ‘Κουρκούρη’. Πρόκειται γιά πολύ ενδιαφέρουσα καί ιστορική εκκλησία των Αθηνών…

(…Ο μικρός αυτός μεταβυζαντινός ναός βρίσκεται στην οδό Επταχάλκου, στο Θησείο, σε υπερυψωμένη θέση, πάνω σε βράχο, και είναι μονόκλιτη κεραμοσκεπής βασιλική. Οι μακρές πλευρές έχουν από ένα τυφλό τόξο. Το τόξο της βόρειας πλευράς μεταγενέστερα ανοίχτηκε και κατασκευάστηκε αριστερά μια μικρή προσθήκη. Το Ιερό Βήμα είναι υπερυψωμένο κατά μια βαθμίδα, ενώ η επίστρωση έγινε αργότερα. Μεταγενέστερη ήταν και άλλη προσθήκη, που εμφανίζεται σε παλαιότερες φωτογραφίες. Αυτή αργότερα κατεδαφίστηκε. Οι διαστάσεις του ναού είναι 2,50 x 5 μέτρα. Σημειωτέον ότι ο ναός είναι χτισμένος πάνω στη βάση όπου κατά την αρχαιότητα ήταν τοποθετημένο το άγαλμα του ήρωα Χαλκώδοντα.
Αποκλήθηκε Κουρκούρης ή Κουρκουρής, παίρνοντας το όνομα ενός μεταγενέστερου ιδιοκτήτη του κτήματος, στο οποίο υπάρχει ο ναός. Ο Δημήτριος Καμπούρογλου γράφει στο βιβλίο του ‘Αι Παλαιαί Αθήναι’ (σελ. 291) ότι ο ναός εκεί που βρίσκεται δίνει την εντύπωση ‘ορνέου κουρκουριάζοντος’.
Ο ναός χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας πιθανώς από Αγιορείτη μοναχό. Υπάρχει μια παράδοση που υποστηρίζει ότι κτίτωρ είναι ο  Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, τον 10ο αιώνα, πλην όμως ελέγχεται ως ανακριβής. Υπάρχει και μια εντοιχισμένη επιγραφή που αναφέρει ότι κατασκευάστηκε το 1750, αλλά δεν υπάρχει κάποια απόδειξη γι’ αυτό.Ο ναός ήταν αφιερωμένος στον Μέγα Αθανάσιο, Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Επειδή όμως λίγα μέτρα πιο κάτω (επί της οδού Επταχάλκου) χτίστηκε αργότερα ναός αφιερωμένος στον ίδιο άγιο, σήμερα ο Κουρκούρης είναι αφιερωμένος στον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη και πανηγυρίζει την 5η Ιουλίου.Ο νεότερος ναός, αφιερωμένος στον άγιο Αθανάσιο, πατριάρχη Αλεξανδρείας, χτίστηκε την περίοδο 1933-1953. Τα εγκαίνιά του έκανε την 3η Μαΐου 1953 ο τότε βοηθός επίσκοπος Ρωγών και αργότερα μητροπολίτης Κοζάνης Διονύσιος, πανηγυρίζει δε την 18η Ιανουαρίου.

….από το WIKIPEDIA  )

………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………….


Αρέσει σε %d bloggers: