ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ

…   …

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ, ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ

…     ….

ΜΠΑΜΠΑΝΕΤΣΑ (πίτα)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΑΜΠΑΝΕΤΣΑ

ΜΠΑΜΠΑΝΕΤΣΑ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ         ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

1/2 ΚΙΛΟ ΣΠΑΝΑΚΙ                   2,5 ΚΟΥΠΕΣ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ

1 ΜΑΤΣΟ ΛΑΠΑΤΑ                        1  ΚΟΥΠΑ ΝΕΡΟ

2 ΠΡΑΣΣΑ                                    1  ΦΛΙΤΖΑΝΑΚΙ ΛΑΔΙ

1 ΜΑΤΣΟ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ         1/2 ΜΠΕΙΚΙΝ

1 ΜΑΤΣΟ ΚΑΥΚΑΛΙΘΡΕΣ

1 ΜΑΤΣΟ ΤΣΟΥΚΝΙΔΕΣ

1 ΜΑΤΣΟ ΜΥΡΩΝΙΑ                  1,5 ΚΟΥΠΑ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ

1/2 ΜΑΤΣΟ ΑΝΗΘΟ                    1  ΚΟΥΠΑ ΝΕΡΟ

1/2 ΜΑΤΣΟ ΜΑΪΝΤΑΝΟ              1  ΦΛΙΤΖΑΝΑΚΙ ΛΑΔΙ

1 ΚΟΥΠΑ ΛΑΔΙ                               1/2 ΜΠΕΙΚΙΝ

1/2 ΚΙΛΟ ΦΕΤΑ                                 1/2 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΑΛΑΤΙ

ΑΛΑΤΙ – ΠΙΠΕΡΙ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε όλα τα χορταρικά, τα ψιλοκόβουμε και τα τρίβουμε  ώστε να μαλακώσουν.Προσθέτουμε το λάδι, τη φέτα, το αλάτι και το πιπέρι.Ετοιμάζουμε τη βάση της πίτας στο βουτυρωμένο ταψί μας, ανακατεύοντας τα 4 πρώτα υλικά της ζύμης ώστε να γίνουν ένας πηχτός χυλός πάχους 1,5 εκατοστού. Στρώνουμε πάνω στη ζύμη όλη τη γέμιση που έχουμε ετοιμάσει.Ανακατεύουμε τα ακόλουθα 5 υλικά της ζύμης ώστε να γίνουν ένας αραιός χυλός με τον οποίο πασπαλίζουμε την πίτα. Ραντίζουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 1/2 ώρα.

………………………………………………………………………

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΟ   ΣΠΛΗΝΑΝΤΕΡΟ

ΥΛΙΚΑ

1 ΚΙΛΟ ΣΠΛΗΝΑ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ

2-3 ΚΑΡΔΙΕΣ ΑΡΝΙΣΙΕΣ

½ ΚΙΛΟ ΣΥΚΩΤΙ ΑΡΝΙΣΙΟ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ)

2 ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ

ΑΛΑΤΙ-ΠΙΠΕΡΙ

ΜΙΑ ΜΠΟΛΙΑ ΑΠΟ ΑΡΝΙ

ΧΟΝΔΡΟ ΕΝΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΟΣΧΑΡΙ Ή ΧΟΙΡΙΝΟ(1 1/4 ΜΕΤΡΟ ΠΕΡΙΠΟΥ)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τα εντόσθια σε μακριές λωρίδες στο πάχος ενός δακτύλου. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε με το τριμμένο σκόρδο. Απλώνουμε την μπόλια στο τραπέζι αφου τη βουτήξουμε σε ζεστό νερό για να ανοίξει καλά. Τοποθετούμε τις λωρίδες από τα εντόσθια κατά μήκος της μπόλιας και τα τυλίγουμε με αυτή ώστε να γίνουν σαν λουκάνικο. Πλένουμε καλά το έντερο και το γυρίζουμε (το μέσα –έξω),έπειτα δένουμε τη μια άκρη του  και τοποθετούμε εκει τη μια άκρη της γεμισμένης μπόλιας .Σπρώχνουμε τη μπόλια να μπει μέσα στο έντερο και ταυτόχρονα γυρίζουμε το έντερο από την κανονική του πλευρά . Όταν καλυφθεί ολη η μπόλια από το έντερο δένουμε την άκρη του εντέρου και είναι έτοιμο για ψήσιμο.Στο φούρνο στους 180ο για 1 ½ ώρα ή στα κάρβουνα περασμένο στη σούβλα σαν κυματάκι .

………………………………………………………………………

ΚΑΡΥΔΟΠΑΣΤΑ 

ΥΛΙΚΑ

30 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΡΙΜ.ΚΑΡΥΔΙ              30 ΚΡΟΚΟΥΣ                                     30 ΑΣΠΡΑΔΙΑ

18    >>         ΤΡΙΜ. ΦΡΥΓΑΝΙΑ           30 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΖΑΧΑΡΗ

12    >>         ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ  ΨΙΛΟ           ΧΥΜΟΣ ΑΠΟ 2 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ  ΓΑΡΥΦΑΛΟ                  ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ 2 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΚΑΝΕΛΑ                        ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ 1 ΛΕΜΟΝΙ

2 ΒΑΝΙΛΙΕΣ

1 ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΜΠΕΪΚΙΝ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της πρώτης στήλης και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάμε με μίξερ για 10 λεπτά τα υλικά της δεύτερης στήλης . Σε ένα τρίτο μπολ χτυπάμε τα 30 ασπράδια ώσπου να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. Αδειάζουμε τα υλικά του πρώτου και του τρίτου μπολ στο δεύτερο και τα ανακατεύουμε με το μίξερ όλα μαζί. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 180Ο για μια ώρα περίπου.

……………………………………………………………………….

ΚΟΛΟΚ’ΘΟΛΕΛ’ΔΑ  (ΚΟΛΟΚΥΘΟΛΕΛΟΥΔΑ)

20160925-01-cebacebfcebbcebfcebaceb8cebfcebbceadcebbcebfcf85ceb4ceb1

…Από τον ανθό, το λουλούδι της κολοκύθας, σε παραπλήσια μαγειρική με τα γεμιστά.

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: