ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ (ΙΙ)

…σε συνέχεια της προηγούμενης σελίδας…

………………………………………………………………………………….

01) BOISSONAS FRED ΣΤΗΝ ΥΠΑΤΗ.

02) Ο ΞΕΝΙΤΕΜΟΣ

03) ΜΟΔΙΣΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΤΗ ΤΟΥ ΧΘΕΣ

………………………………………………………………………………….

BOISSONAS FRED στην ΥΠΑΤΗ ….

(του Αλέξανδρου Τσακατίκα)

Πρίν κάποια χρόνια, με μεγάλη χαρά και συγκίνηση δημοσιεύσαμε στην ιστοσελίδα μας (ενότητα ”ΑΡΣΑΛΗ -ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ”) μία πραγματικά ΣΠΑΝΙΑ  φωτογραφία από το μακρινό παρελθόν της Υπάτης.  Την χρονολογήσαμε προσεγγιστικά γιά λίγο πριν το 1900 και κρίναμε ότι πιθανότατα πρόκειται γιά την πρώτη φωτογράφιση που έγινε στον τόπο μας και που αφορά στην επιστροφή των Υπαταίων στην πλατεία μετά από την σπηλιά της Αρσαλής.

Από την αρχή μας κίνησε την περιέργεια στην φωτογραφία κάτι που ξεχώριζε  και περιγράφηκε ώς εξής. …” Υπάρχει ένας μόνο κύριος ενδεδυμένος  με  “φράγκικα”  ρούχα αριστερά. Υποθετικά πρόκειται γιά διοικητικό άρχοντα ή πιθανώς  είναι επισκέπτης και σχετίζεται με την φωτογράφιση.”»

Παρακολουθώντας στο διαδίκτυο ιστοσελίδες ιστορίας,εντοπίσαμε έναν γαλλικής καταγωγής Ελβετό φωτογράφο, συγγραφέα και ορειβάτη, τον FRED  BOISSONAS (Μπουασονά 1858-1946)  ο οποίος υπήρξε τρομερά δραστήριος περιηγητής ανά το πανελλήνιο από το 1903 μέχρι το 1920.

BOISSONAS FRED

BOISSONAS FRED

Δημοσίευσε πολλά βιβλία και υπήρξε πρωτοπόρος στην φωτογράφιση άγνωστων προορισμών.

boissonas book

Πραγματικά πολλές δημοσιεύσεις υπάρχουν στο διαδίκτυο και την συλλογή του με φωτογραφίες από την Ελλάδα  θα την βρείτε εύκολα.Η επεξεργασία που έχουν υποστεί με τις σύγχρονες τεχνικές προσφέρουν μεγάλη συγκίνηση και σε μεταφέρουν σε μιά άλλη εποχή.Σας προτρέπουμε να ξεκινήσετε την εξερεύνηση από

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%81%C

και μετά δείτε

http://lysippos-mustang.blogspot.gr/2013/05/fred-boissonnas.html

κ.ο.κ.

http://blogs.sch.gr/dzaxar/archives/548

Το συνολικό του έργο γιά την Ελλάδα δεν είναι πλήρως δημοσιευμένο και βρίσκεται στην Γαλλία σε εκθεσιακή μη αρχειοθετημένη μορφή .(Θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα μόλις επεξεργαστούμε περισσότερο στοιχεία που συλλέγονται). Προκαταβολικά πάντως αναφέρουμε ότι είναι πιστοποιημένο ότι ο περιηγητής πέρασε από την Υπάτη και πιθανότατα είχε πληροφορίες γιά το εθιμικό. Έτσι, συγκρίνοντας διαδρομές , χρονολογίες και φυσικά την ομοιότητά του με τον κύριο της φωτογραφίας καταλήγουμε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ο εν λόγω Ευρωπαίος είναι ο πρώτος φωτογράφος του κορυφαίου εθίμου της Υπάτης. Η χρονολογία πρέπει να είναι λίγο πριν το 1910.(πιθανότατα το 1903, χρονιά γιά την οποία αναφέρεται ότι ο Frederic Boissonas ‘τράβηξε’ 700 φωτογραφίες.)

1920 ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ

1920. Γέφυρα Γοργοπόταμου. Η φωτογραφία είναι του Boissonas από το βιβλίο του πού αναφέρεται καί στην επίσκεψή του στην Υπάτη. Προφανώς από λάθος δημοσίευσε αυτή στο βιβλίο του, θεωρώντας ότι είναι κοντά στην Υπάτη…

gorgopotamos

Μελλοντικά θα δώσουμε και άλλες πληροφορίες !!!!!!!!!!

BOISSONAS TINOS

Φωτογραφία τού ίδιου (στά δεξιά) στην Τήνο.

……………………………………………………………………………………..

Ο ΞΕΝΙΤΕΜΟΣ

(Τού Αλέξανδρου Τσακατίκα)

Η μετανάστευση επηρέασε σημαντικά την κοινωνία της Υπάτης.Από τον Σπύρο Ματσούκα μέχρι τον ανώνυμο πολίτη, πολλοί ήταν αυτοί πού διάλεξαν τον δρόμο της ξενιτειάς , σε αναζήτηση πόρων.

1930

1930

1930 Αναμνηστική φωτογραφία-carte postale της εποχής. Αλεξάνδρα καί Ειρήνη Κόκκοτα.

1930 ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΚΚΟΤΑ β

1930

Στις παλιές φωτογραφίες, πολλές φορές η οπισθογραφή ξεδιπλώνει ιστορία……”Αγαπημένε μας αδελφέ θύμιο μάθε ότι είμεθα καλά είδαμε ότι μας ηλισμόνισες όλος διόλου καί ηναγκάσθην εγώ η αδελφή σου ειρήνη να φωτογραφισθώμεν μήπως μας ενθημύσεις στα τόσα χρόνια αν έχεις αδελφάδες ή όχι Σε φιλούμεν Ειρήνη Αλεξάνδρα επιθημούμεν να ιδούμεν και ιδική σου φωτογραφία καί άν μπένωμε καί ειμείς βάλε μας να είμεθα όλη..(?)…”.

Συγκλονιστικό κείμενο-ελεγεία γιά τον ξενιτεμό της εποχής εκείνης !!!! Σήμερα με τα αεροπλάνα, τα κινητά και το Skype όλα αυτά μοιάζουν να ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας, εκείνη την εποχή όμως, όταν έφευγε ο ξενιτεμένος συνήθως δεν τον ξαναβλέπαν οι δικοί του ! Ο συγκεκριμένος Θύμιος Κόκκοτας επέστρεψε στα 71 χρόνια του καί απεβίωσε το ίδιο έτος της επιστροφής του από τις ΗΠΑ.

……………………………………………………………………………………..

ΜΟΔΙΣΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΤΗ ΤΟΥ ΧΘΕΣ

(του Βασιλείου Αθανάσιου και Αλέξανδρου Τσακατίκα)

Μετά το τέλος της κατοχής η μοδιστρική τέχνη άρχισε σταδιακά να αποτελεί μία απαραίτητη αλλά και προσοδοφόρα ενασχόληση.  Αφορούσε κυρίως στην γυναικεία ένδυση. Στις αρχές της δεκαετίας του 80 αρκετές γυναίκες είχαν σαν απασχόληση την μοδιστρική και μετέπειτα την επαγγελματική άσκηση της κοπτικής – ραπτικής. Δεν υπήρξε οργανωμένο κατάστημα αλλά η «τέχνη» στεγάζονταν σε διάφορα κατά εποχές σπίτια. Κάποιες δε φορές μοδίστρες εμφανίζονταν και από την Λαμία. Οι ‘πρόβες» ήταν απαραίτητες μέχρι την ολοκλήρωση του ενδύματος («σκουτί»). Οι χειροκίνητες ραπτικές μηχανές αποτελούσαν πολύτιμο αξεσουάρ εργασίας (SIEMENS, PFAFF, κλπ.)

1962

.

1970

.

1971

.

Από το 1970 μέχρι το 1976 λειτουργούσε στην Υπάτη βιοτεχνία ανδρικών ενδυμάτων κάτω από το καφενείο του Μπαλάφα (εκεί που μετέπειτα στεγάσθηκε ο Γεωργικός Συναιτερισμός και πού πρίν στεγάζονταν τα ‘συσσίτια’).Στην μικροβιοτεχνία αυτή απασχολούνταν πολλές κοπέλλες από την Υπάτη (περίπου 12 με 15).Η επιχείρηση ήταν του Παναγιώτη Κουρούμαλη και της συζύγου του Ευγενίας. Στην φωτογραφία οι ιδιοκτήτες και μερικές από τις εργαζόμενες κοπέλλες σε ένα διάλειμμα δροσιάς -τρώνε παγωτό- στην πλατεία Αινιάνων της Υπάτης

1973

……………………………………………………………………………………..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: